Palatul Parlamentului
Palatul ParlamentuluiPalatul Parlamentului (cunoscut şi sub numele de Casa Poporului) este cea mai controversată construcţie realizată înainte de 1989. Ceea ce se ştie sigur este că aceasta se înscrie în Cartea Recordurilor, fiind pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, din punct de vedere al suprafeţei desfăşurate, şi pe locul 3, după Cape Canaveral şi piramida lui Quetzalcoatl, din punct de vedere al volumului.
Ansamblul, ale cărei lucrări au demarat în iulie 1984, a fost proiectat şi executat cu truda şi sacrificiile specialiştilor români şi de o întreagă industrie românească, folosind piatră, marmură şi lemn din munţii şi pădurile României.
După cutremurul din 4 martie 1977, Nicolae Ceauşescu a căutat un amplasament pentru a dezvolta un program foarte mare de investiţii. Cel mai bun punct de pornire l-a reprezentat un proiect de sistematizare iniţiat de regele Carol al II-lea în 1935, conceput de cei mai mari arhitecţi ai vremii, în care era prevăzut construirea Camerei Deputaţilor pe Dealul Arsenalului.
Şantierul propriu-zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 kmp din vechiul centru al capitalei şi relocarea a peste 40.000 de locuitori. Dintre clădirile dispărute cu acea ocazie se numără Mănăstirea Văcăreşti, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naţionale şi Stadionul Republicii. Proiectul de reconstruire a Bucureştiului cuprindea o serie de clădiri cum ar fi: Palatul Parlamentului (Casa Republicii), Ministerul Apărării Naţionale, Casa Radio, Hotelul Marriott (Casa de Oaspeţi), Casa Academiei Române, Parcul Izvor şi Bulevardul Unirii - Victoria Socialismului.
Din 1994 în clădire funcţionează Camera Deputaţilor, după ce sediul iniţial al instituţiei, Palatul Camerei Deputaţilor, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior (1995) este găzduită şi Iniţiativa de Cooperare Sud-est Europeană. Începând din 2004 se mută aici şi Senatul României, respectiv Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Palatul este deschis vizitării de către turişti, oferind programe de vizitare în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Accesul este permis zilnic în intervalul orar 10.00 - 16.00.
În zonă vă puteţi destinde la Palatul Bragadiru (B-II-m-B-19501) unde a funcţionat iniţial Fabrica de bere "Bragadiru" (1894-1895) sau, alături, aveţi perspectiva asupra clădirii Academiei Române.

Referinţe:
Wikipedia
Camera Deputaţilor, Centrul Internaţional de Conferinţe

(mai mult)