Ecouri la Masa Rotundă
Nicolae Vasilescu-Karpen, om de ştiinţă şi inventator de excepţie
Comemorarea a 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă


Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la moartea savantului român Nicolae Vasilescu-Karpen, om de ştiinţă, inginer, fizician şi inventator, membru al Academiei Române (1922). De numele lui se leagă fondarea Şcolii Politehnice din Bucureşti, actuala Universitate Politehnica. Astfel, din poziţia de director al Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele, numit în 10 februarie 1920, elaborează proiectul şi reuşeşte să o transforme în Şcoala Politehnică la 10 iunie 1920, devenind primul rector al nou înfiinţatei instituţii de învăţământ. Timp de 20 de ani Karpen va deţine această funcţie.
În semn de recunoaştere a activităţii sale, Nicolae Vasilescu-Karpen este ales doctor honoris causa al Institutului Politehnic din Bucureşti şi membru de onoare al Societăţii Franceze a Electricienilor.
În acest context, Laura Maria Albani, directoarea Muzeul Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida", a participat pe 9 mai 2014 la simpozionul omagial organizat de Academia de Ştiinţe Tehnice din România şi Asociaţia Generală a Inginerilor din România, prezentând Pila Karpen, cea mai cunoscută realizare a acestui mare om de ştiinţă, păstrată în vitrinele muzeului.
Joi 29 mai ora 10:00, Muzeul Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida" a găzduit o masă rotundă, omagiu adus lui Nicolae Vasilescu-Karpen, organizată de Asociaţia IRE - Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie. La prezidiul acestei întâlniri au luat loc Laura Maria Albani, directoarea muzeului, ing. Teodor-Ovidiu Pop, preşedintele IRE, şi prof.dr. Petru Postolache, vice-preşedintele IRE, fiind făcute următoarele prezentări:

Ulterior, începând cu ora 12:00, publicul a avut acces la standul unde este expusă Pila Karpen, purtând discuţii referitoare la istoria acestui exponat, la aspecte din viaţa savantului şi modalităţi de a dezvolta acţiuni de promovare a exponatelor muzeului, în particular a Pilei Karpen, în rândul tinerilor şi specialiştilor.