Noutăţi
Noutăţi

  2012 2011 2010 2009 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20  
 

9 August - 7 Septembrie 2012

Muzeul Tehnic se prezintă
Istoria exploatării sării

   Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" în colaborare cu SALROM - Sucursala Exploatarea Minieră R. Vâlcea şi Parohia Trăistari din R. Vâlcea organizează în perioada 9 august – 7 septembrie 2012 expoziţia Muzeul tehnic se prezintă.
   Expoziţia cuprinde machete şi exponate originale ce pun în evidenţă cea mai veche îndeletnicire din ţara noastră, extracţia de sare. Aşezarea geografică, bogăţia subsolului dar şi iscusinţa locuitorilor au dus la o dezvoltare spectaculoasă a mineritului.
   Clorura de sodiu, unul din elementele esenţiale pentru activitatea celulei vii, are în mitologia românească o valoare nepreţuită:

  “Te iubesc ca sarea în bucate” răspunde fiica de împărat când este întrebată cât de mult îşi iubeşte tatăl, relevând încă o dată conotaţia specială pe care o are exploatarea sării în societatea românească.

   Nu poţi vorbi de viitor fără raportare la trecut, după cum nu poţi vorbi de memoria culturală a unui popor fără raportarea acestuia la istoria sa.
   Prezenţa obiectelor originale în cadrul expoziţiei, martori ai trecerii timpului, precum Policandru cu 24 de braţe folosit la iluminarea minelor de sare, Râşniţa de sare, Lampa Davy cu scală indicatoare de gaz metan sau Ştearţ oferă o perspectivă nouă a viitorului prin prisma trecutului.
   Din expoziţie mai fac parte şi macheta Maşinii de sfărâmat minereu Branca, macheta Crivacului cu 4 perechi de cai dar şi alte lucruri interesante pe care vă invităm să le descoperiţi.

   Expoziţia poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 10-18 la Salina Ocnele Mari, localitatea Ocnele Mari, jud. Rm. Vâlcea.
 
Referinţe:
Vâlcea 1 - Televiziunea de Vâlcea

(detalii)


Exponate

Caracteristici "Ocnele Mari"

Harta "Ocnele Mari"
   


Salt la pagina de început

a Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida"