Noutati
Noutăţi

  2012 2011 2010 2009 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10  
 

24 martie 2010

"Mirajul Timpului"
Expoziţie de ceasuri de epocă

   Muzeul Naţional Cotroceni a organizat miercuri, 24 martie 2010 orele 18:00, vernisajul expoziţiei de ceasuri "Mirajul timpului".
   Expoziţia este realizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale şi biblioteci din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida", Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Ploieşti, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu" Iaşi, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul de Istorie Galaţi, dar şi prin aportul unor colecţionari.
   În cadrul expoziţiei figurează peste 100 de ceasuri de epocă, surprinzătoare prin mărime şi formă, inedite prin mecanism (ceasuri de buzunar, de mână, de birou, de voiaj, pendule etc), ce au aparţinut unor domnitori români sau unor personalităţi din sfera politică, ştiinţifică şi artistică.
   Printre curiozităţi se numără un ceas solar de secol XVIII, un ceas muzical cu imnurile "Deşteaptă-te române" şi "Trăiasca regele", două ceasuri butonieră, ceasul ştampilă, o clepsidră de buzunar, o împletitură din păr de călugăr pentru susţinerea ceasului de buzunar.
   Expoziţia este completată de calendare interesante prin vechimea tipăriturii şi prin însemnări (calendare despre fazele lunii şi zodii, despre sărbătorile strămoşilor, calendarul pictat de regina Elisabeta, calendarul reginei Maria), dar şi de scrisori cu ştampile ce indică timpul DIM (dimineaţa) şi SEARA (seara) utilizate de Poşta Română începând cu 1 aprilie 1869 şi folosite până în 1877 (colecţia Cristian Scăiceanu). Expoziţia iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni se doreşte a fi înainte de toate un îndemn la reevaluarea semnificaţiei TIMPULUI - prieten sau rival, dar parte a existenţei umane.
   Sponsori: Apa Nova Bucureşti, Veolia Apa, Helenic, Coca-Cola.
   Partener: Konica Minolta

Referinţe:
Muzeul Cotroceni - Comunicat de presă
Comunicat Administraţia Prezidenţială
Galeria LiterNet
(detalii)
 


   Salt la pagina de început

a Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida"