Noutati
Noutăţi

  2012 2011 2010 2009 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10  
 

21 decembrie 2009

"Muzeul Tehnic la Centenar"

   La un an de la sărbătorirea Centenarului primei Şcoli de electricieni şi mecanici din România, muzeul sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare, prin iniţiativa întemeietorului său, inginerul Dimitrie Leonida. Pentru această expoziţie, organizată cu obiecte reprezentative pentru România el va primi în 1937, la Paris, Marele Premiu.
   Rolul atribuit muzeului încă de la înfiinţare, acela de element complementar în procesul de educaţie, este confirmat pe tot parcursul evoluţiei sale. Prin anii ’55, de aici din muzeu, se transmiteau la Televiziunea Română, în direct, lecţii de fizică, electrotehnică şi maşini electrice.
   În baza renumelui pe care l-a câştigat, muzeul a fost prezent şi pe scena internaţională:

  • 1974 - Ambasada Americană din Bucureşti a organizat aici, în premieră pentru sud-estul Europei, o expoziţie privind spaţiul cosmic;
  • 1986, 1987, 1988 - trei expoziţii la Muzeul Transporturilor din Budapesta, cu tematica „Muzeul Tehnic se prezintă”, „Istoria Transporturilor în România”, „Henri Coandă şi polivalenţa spiritului ştiinţific”;
  • 1991 - o expoziţie la Chişinău;
   De asemenea, activitatea muzeului a fost apreciată de numeroase personalităţi ale vieţii ştiinţifice sau publice: savantul Gogu Constantinescu, întemeietorul hidroenergeticii româneşti - Dorin Pavel, inventatorul avionului cu aripă cu profil variabil - Elie Carafoli, Walker L. Cisler - preşedintele Fundaţiei Edison, şi mulţi alţii.
   Cu prilejul centenarului, specialiştii muzeului au pregătit expoziţia „Muzeul Tehnic la Centenar”, structurată pe trei idei tematice:
  • Dimitrie Leonida ctitor al muzeului;
  • Evenimente importante în viaţa muzeului timp de 100 de ani;
  • Exponate de patrimoniu în colecţiile muzeului.

Referinţe:
Un an mai târziu - de Nicolae Diaconescu, directorul muzeului (pdf)
(detalii)
 
   


Salt la pagina de început

a Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida"