Noutati
Noutăţi

  2012 2011 2010 2009 9 8 7 6 5 4 3 2 1     
 

11 decembrie 2008

1908–2008 Centenar "Prima şcoală de electricieni şi mecanici din România"

   Această manifestare, organizată de Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida", este prima dintr-o serie de manifestări care urmează şi vor fi dedicate împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Dimitrie Leonida şi a 100 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de electricieni şi mecanici din România. Dintre numeroasele comunicări susţinute cu această ocazie amintim pe cele ale domnilor: Corneliu Stan, director general Electrica SA, intitulată "Despre Muzeul Naţional Tehnic"; Titi Paraschiv, director general Electrica Serv, "Locul şi importanţa muzeului în societate; Nicolae Diaconescu, directorul muzeului, "Contribuţia românilor la progresul tehnic mondial".
   Dimitrie Leonida, unul dintre marele personalităţi ale tehnicii din România, născut cu 125 de ani în urmă, este cel care, după ce şi-a făcut studii la celebra Şcoală Tehnică Regală de la Charlottenburg din Berlin, a preferat să se întoarcă în ţara natală în anul 1908 pentru a pregăti generaţii şi generaţii de tehnicieni în domeniul electromecanicii. Pentru asta, în acelaşi an a înfiinţat prima şcoală din ţara noastră destinată pregătirii personalului mediu în domeniile electricitate şi mecanică. Primul profesor a fost chiar inginerul D. Leonida, întemeietorul şcolii, ulterior fiind ajutat de sora sa, Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, cumnatul său, ing. C. Zamfirescu, angajat la CFR, prieteni şi rude.
   Şcoala va funcţiona timp de 40 de ani, până în 1949.
   Tot acum, D. Leonida începe să adune şi să repare cu ajutorul elevilor tot felul de mecanisme ieşite din uz din diverse instalaţii industriale, folosindu-le în procesul de învăţământ. Această colecţie personală a stat la baza întemeierii Muzeului Naţional Tehnic.

Referinţe:
Anunţ de presă - AGIR
Impresii YO3CCC
(detalii)   
 Primul sediu (1908)Primul sediu (2008)
   


Salt la pagina de început

a Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida"