Noutati
Noutăţi

  2012 2011 2010 2009 9 8 7 6 5 4 3 2 1     
 

14 aprilie - 14 mai 2006

"Clopotul - limbaj universal"

   "Clopotul - limbaj universal" este o expoziţie inedită de clopote organizată de către Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida".
   Timp de o lună, vor fi expuse numeroase piese din toate timpurile, de toate felurile: vechi sau noi, mari sau mici, puse la dispoziţie de către prestigioase muzee din ţară şi de alţi colecţionari.
   Piesa de rezistenţă a expoziţiei va fi un ansamblu de clopote ale firmei austriece "Grassmayr" (fondată în 1599), celebră pentru turnarea renumitelor clopote din Tirol, care pot genera până la 50 de tonalităţi diferite. Clopotul, unul dintre cele mai vechi mijloace de comunicare ale omenirii, devine un veritabil instrument muzical, putând genera până la 50 de tonalităţi diferite.
   Expoziţia mai include, de asemenea, diversele tipuri de clopote folosite de cultele religioase din mai toată lumea, faze din tehnologia de producere a clopotelor, precum şi imagini fotografi ce ale celor mai celebre clopote de pe mapamond.
   Instituţii participante: Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Ţării Făgăraşului, Muzeul Patriarhiei Române ş.a.

   Având în vedere contribuţia deosebită la succesul expoziţiei, colecţionarul Prof. Ovidiu Oana - pârâu a fost distins de către Muzeul Naţional Tehnic cu Premiul "Prof. ing. Dimitrie Leonida" - ediţia a X-a (31 octombrie 2007). Cu această ocazie colecţionarul a lansat public trilogia "Proiectul unei limbi universale", singura enciclopedie mondială despre clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi, primul exemplar al acestei trilogii fiind donat Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida" împreună cu un volum reunind cele mai semnificative poezii despre clopote din creaţia universală.

Referinţe:
Anunţ de presă
Colecţia Ovidiu Oana
Mulţumirile colecţionarului
Trilogia "Proiectul unei limbi universale"
(detalii)Afişul expoziţieiCoperta trilogiei
   Salt la pagina de început

a Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida"