Noutati
Noutăţi

  2012 2011 2010 2009 9 8 7 6 5 4 3 2 1     
 

11 decembrie 2002

Centenarul naşterii inventatorului Ion St. Basgan (1902-1980)

   Încheierea Centenarului Ion Şt. Basgan (1902-1980) a fost marcată de manifestări desfăşurate la Focşani, în cadrul filialei Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR), cu prilejul Zilelor culturale ale judeţului Vrancea, şi la Muzeul Petrolului din Ploieşti.
   Cu această ocazie Muzeul Naţional Tehnic "Dimitrie Leonida" a inaugurat un stand dedicat inventatorului, în care, prin texte şi fotografii, sunt reprezentate viaţa şi opera sa. În cadrul acestui stand a fost dezvelit bustul din bronz care îl reprezintă, operă a maestrului Panaite Chifu, sculptor cunoscut în Europa, laureat la mai multe expoziţii naţionale din ţară şi din Italia, Franţa, Olanda ş.a. Bustul lui I. Basgan, o reală operă de artă, a fost donat muzeului de Fundaţia Basgan.
   În cadrul simpozionului ştiinţific au rostit scurte alocuţiuni dr.ing. N. Diaconescu - directorul muzeului, dr.ing. Mihai Hihăiţă - preşedintele AGIR, conf.univ.dr.ing. Gabriel I. Năstase - autorul monografiei inventatorului, ziaristul H. Lerea, Gheorghe Stroe - consilier parlamentar şi prof.dr. Iulian Creţu - preşedintele Fundaţiei Naţionale „Henri Coandă" pentru sprijinirea tinerilor supradotaţi. Din partea preşedintelui Ion Iliescu a fost citit un mesaj prin care se apreciază contribuţia mondială a omului de ştiinţă Basgan la dezvoltarea exploatărilor zăcămintelor de petrol. Cu această ocazie au fost decernate Premiile Basgan, ediţia a III-a, pentru contribuţia la mediatizarea operei ilustrului savant.

Referinţe:
Fundaţia "Ion Basgan"
AGIR - Univers ingineresc
(detalii)


   


Salt la pagina de început

a Muzeului Naţional Tehnic "Prof.ing. Dimitrie Leonida"